duminică, 28 septembrie 2014

Depresia – dincolo de bariere, către soluții

Evenimentul organizat de Minte Forte în 25 septembrie 2014, în cadrul proiectului Centrul Minții, s-a axat pe tema depresiei – ce este, cum o recunoaștem, ce putem face și cum ne raportăm la această problemă. Invitatul din această lună a fost domnul doctor și psihoterapeut Cristian Erdei, care pentru două ore (și un pic) a condus o discuție deschisă asupra unei probleme dificile: depresia. Așadar, joi seară, pe când afară se lăsa deja răcoarea de toamnă, ne-am strâns în număr destul de mare la librăria Diverta din centru, ascunși printre cărți, pe fotolii și pe scaune, într-o atmosferă caldă și intimă. Întâlnirea s-a vrut încă de la început a fi un dialog – zis și făcut! Participanții i-au pus domnului Erdei întrebări, și-au spus părerea, au împărtășit din experiența lor, au cerut sfaturi și clarificări, au urmărit cu interes explicațiile oferite.
Prin urmare, ce am aflat?
Am aflat care sunt simptomele depresiei, astfel încât să o putem recunoaște – fie la noi, fie la ceilalți. Cele mai importante sunt: dispoziție tristă aproape în fiecare zi, majoritatea zilei, lipsa interesului pentru activități agreate până atunci, probleme de somn, de concentrare și de apetit, izolare, oboseală permanentă, gânduri, idei sau planuri de suicid, sentiment de vinovăție (uneori fără temei real). Participanții au contribuit activ la alcătuirea listei de simptome. Când vorbeam despre modul în care o persoană cu depresie vede realitatea înconjurătoare, am reținut următoarea descriere: trecutul – plin de greșeli, viitorul – în ceață, prezentul – înghețat (un participant a făcut o analogie foarte inspirată: „ca și cum ai sta între numere și nu ai număra nimic”). Totodată, domnul Erdei a atras atenția asupra faptului că impulsivitatea și sentimentul de lipsă de speranță sunt cei mai importanți factori de risc ai suicidului („nu mai pot și vreau să scap acum”).
Am aflat ce consecințe are depresia, astfel încât să știm cum este afectată o persoană care suferă de această problemă. Pe lângă simptomele discutate anterior, apar uneori probleme somatice (boli cardio-vasculare, de imunitate, diabet sau cancer), dependențe (alcool, droguri, sedative). Persoana se izolează social și simte că nimic nu mai are sens (domnul Cristian Erdei a accentuat, de-a lungul întâlnirii, importanța sensului în viața omului).
Am aflat cum apare și cum se menține depresia, astfel încât să știm ce se poate face în aceste cazuri. Prin urmare, există evenimente de viață care o pot declanșa (ex. moartea cuiva drag, pierdere financiară, divorț), dar acestea nu sunt cauze, pentru sunt oameni care trec prin aceleași evenimente și nu dezvoltă depresie. Mai degrabă, persoanele cu risc de depresie au anumite filtre mentale prin care privesc realitatea, se raportează într-un mod anume la ceea ce li se întâmplă, astfel încât, atunci când apare un eveniment extern, ei tind să reacționeze mai intens. De exemplu, dacă vom considera că „ceilalți mă iubesc doar dacă eu fac totul perfect” și că „eu am valoare doar dacă ceilalți mă iubesc”, este posibil să dezvoltăm o depresie atunci când ne confruntăm cu un eșec major în viața noastră, cum ar fi să ne pierdem locul de muncă.
După această introducere, domnul Cristi Erdei ne-a propus o activitate foarte interesantă: el a jucat rolul unei persoane deprimate și restul participanților i-au pus întrebări despre starea sa (ex. „Ce simți?”, „De când te simți așa?”, „Cum erai înainte?”). Mai apoi, folosind ceea ce au aflat până în acel punct, au încercat să descopere cum vede „pacientul” lumea, cum interpretează el evenimentele și cum îl afectează (ex. „Cum a fost relația cu mama ta?”, „Ea te aprecia doar dacă luai note de 9 sau 10 în copilărie?”). Ulterior, sala a jucat rolul „terapeutului”, încercând să îi modifice „pacientului” gândurile care îi făceau rău (ex. „Dacă prietenul tău cel mai bun ți-ar spune că el este valoros doar dacă este perfect, tu ce părere ai avea?”, „Hai să ne gândim la evenimente din trecutul tău în care ai fost iubit”).
Drept concluzie, am aflat că depresia poate fi trată cu ajutor de specialitate. Dacă dumneavoastră sau cineva apropiat pare să sufere de simptome similare celor descrise mai sus, este indicat un consult la un medic psihiatru sau psihoterapeut. Dacă cunoașteți pe cineva care se confruntă cu această problemă, puteți să îl ajutați indirect (pentru că acea persoană, cel mai probabil, crede că nu poate fi ajutată), fiindu-i alături și oferindu-i ocazia să exprime ceea ce simte. Pentru depresie există soluții - și am aflat, din experiența profesională a domnului Erdei, că adesea ieșirea din depresie poate chiar să dea sens persoanei, atunci când este blocată într-un conflict între ceea ce trebuie să facă și ceea ce vrea să facă. Cu ajutorul unui psihoterapeut, persoana care suferă de depresie poate să identifice și să schimbe „filtrele mentale” care îl fac vulnerabil la astfel de probleme și va putea înfrunta evenimentele negative de viață mai bine.
Spre final, domnul Erdei a recomandat mai multe cărți pentru persoanele interesate să afle mai multe detalii:
Viktor Frankl – Omul în căutarea sensului vieții, 2009, editura Meteor Press
Andrew Solomon – Demonul amiezii. O anatomie a depresiei, 2014, editura Humanitas
Paul Gilbert – Depresia. Psihoterapie și consiliere, 2011, editura Polirom
Sorin Ene – Depresia. Evadare din infern, 2011, editura Herald
De asemenea, puteți citi articolul Minte Forte dedicat depresiei: http://minteforte.ro/probleme-de-sanatate-mintala/depresia/

Dacă dumneavoastră sau cineva apropiat suferă de această problemă, vă puteți adresa serviciilor de consiliere, psihoterapie individuală sau de grup oferite de Minte Forte prin intermediul Centrului Minții, http://minteforte.ro/activitate/centrul-mintii/
Articol realizat de Claudia Găgeanu, voluntar Minte Forte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu