vineri, 31 ianuarie 2014

Dezvoltarea Inteligenței Emoționale - eveniment de informare, Centrul Minții

Pe 29 ianuarie 2014, Asociația Minte Forte a organizat un nou eveniment de informare în cadrul proiectului Centrul Minții. Evenimentul a constat într-o prezentare despre „Dezvoltarea inteligenței emoționale”, susținută de Dr. Oana Ghimbuluț.
Prezentarea a avut loc la Ceainăria cu specific japonez Sakura și s-a desfășurat sub forma unei discuții la ceai despre atitudini, gânduri, emoții și relația dintre ele. Pentru ca atmosfera să fie destinsă și să fie înlăturate barierele formale ale unei prelegeri, Oana a provocat participanții la implicarea în discuție prin câteva sarcini individuale și de grup (reflectarea asupra unor întrebări despre motivația personală cu privire la situația lor actuală, exprimarea emoțiilor pe care le simt în cadrul grupului, respectiv evenimentului la care i-au parte, etc).
După această scurtă încălzire, Oana a intrat în subiectul „inteligența emoțională”. A explicat distincția dintre emoții, comportamente și gânduri și relația dintre ele, insistând pe următoarele aspecte: emoțiile sunt rezultatele unor atitudini și gânduri personale, ale așteptărilor pe care le formăm despre celălalt; de obicei ne blocăm de cuvântul „trebuie” când e nevoie să acționăm într-o privință. Pornind de la ultima asumpție, Oana a explicat trei categorii de atitudini, corelându-le cu emoțiile negative derivate:
  •      catastrofare –> teamă
  •      toleranță scăzută la frustrare –> furie
  •      evaluare globală a persoanei –> tristețe
Aceste emoții negative nu trebuie refulate. Ele sunt bune pentru sănătatea noastră mintală, atât timp cât nu iau amploare în comportamente agresive. De exemplu, teama este bună câtă vreme ne mobilizează să acționăm înspre înlăturarea rațională a sursei, furia poate fi pozitivă în momentul în care ne exprimăm o nemulțumire și nu evoluează în agresivitate, tristețea este bună în anumite momente, cât timp nu ajunge patologică și ne face să ne simțim inutili, nevaloroși.
Pentru a închide într-un cerc discuția, Oana le-a cerut la final participanților să-și exprime emoția despre întregul eveniment și să reflecteze ulterior la atitudinea/gândul care a provocat-o. A urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri, concluzia prezentării fiind: înainte de a reacționa conform emoțiilor pe care le simțim, să ne dăm un pas înapoi și să raționalizăm gândul și atitudinea din spatele lor. De asemenea, trebuie să conștientizăm ca așteptările noastre ireale de la ceilalți și nu persoana sunt cele care ne pot dezamăgi.

Mulțumim Dr. Oana Ghimbuluț, mulțumim Ceainăria Sakura, mulțumim tuturor participanților!

N.B. Evenimentul a fost relatat live pe contul nostru de Twitter. Vă invităm să ne urmăriți pe https://twitter.com/MinteForte și să intrați în conversație cu noi în timpul evenimentelor care vor urma @MinteForte.


Material realizat de Mădălina Baroga, voluntară Minte Forte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu