marți, 21 ianuarie 2014

Ce ați ratat la Cafeneaua Centrul Minții, ediția I

În după-masa zilei de sâmbătă, 18 ianuarie 2014, clujenii au avut parte de un eveniment nou marca Minte Forte: Cafeneaua Centrul Minii. Sala Casino din Parcul Central a fost locul în care vizitatorii și-au petrecut timpul savurând cafea sau ciocolată caldă puse la dispoziție de Starbucks, în timp ce discutau sau reflectau pe teme de sănătate mintală.


Conversațiile de la cafea pot atinge subiecte delicate precum provocările vieții cu care ne confruntăm noi toți, fie că sunt probleme cotidiene sau unele ieșite din comun. Participanții la Cafeneaua Centrul Minții au avut ocazia să găsească explicații din punct de vedere psihologic și sfaturi în legătură cu astfel de subiecte, care să-i ajute să aibă o viață cât mai echilibrată. Ei au aflat mai multe atât despre managementul furiei și agresivității, despre simptomele unui atac de panică, despre efectele negative ale geloziei în cuplu, cât și despre modalitățile în care putem ajuta o persoană care are o problemă de sănătate mintală și despre depășirea emoțiilor negative cu care ne confruntăm.


Deseori, suntem prinși în rutina zilei și tindem să ne concentrăm pe neajunsuri. Însă la Cafeneaua Centrul Minții, într-o atmosferă liniștitoare, oamenii au fost îndemnați să se gândească la acele lucruri pozitive din viața lor. Majoritatea răspunsurilor s-au dat în cuvinte; altele, în desene. Pașii colorați de pe podea, au ghidat vizitatorii pe traseul format din cinci mese cu diferite întrebări și o masă de pictat.

Câteva dintre întrebările și răspunsurile date au fost:
  
Lucruri mărunte care ne bucură:
„Să stau relaxată pe scaun și să toarcă pisica lângă mine”
„Aerul proaspăt de dimineață”
„O conversație interesantă”

O întrebare și un răspuns existențial:
„Crezi în coincidență sau în destin?
Nici coincidență, nici destin. Noi ne construim viitorul.”

Ce te ajută să treci peste momentele grele?
„O plimbare pe deal”
„O rugăciune”
„Mami” (Alex, 1.2 ani)

Ce înseamnă pentru tine echilibrul psihic?
„Să reușesc să mă iubesc necondiționat”
„Acceptarea momentelor grele și depășirea lor”
„Simț al realității”

Pentru ce sunt recunoscător:
„Pentru că m-am născut într-o familie așa frumoasă”
„Pentru că am prieteni pe care pot să mă bazez oricând”

Cum arată fericirea pentru tine?


Mărturiile participanților ne încurajează să reiterăm cafeneaua cât mai curand. Iată câteva dintre ele:

„M-am bucurat foarte mult că am luat parte la Cafeneaua Centrul Minții. Am găsit acolo o atmosferă mult mai prietenoasă și caldă decât mă așteptam. Ideea cu măsuțele cu întrebări mi s-a părut cea mai inspirată. Mi-au plăcut întrebările și răspunsurile care au fost scrise acolo și m-a făcut și pe mine să mă gândesc la care e răspunsul meu. Mi-a plăcut foarte mult, de asemenea, măsuța unde se picta! O activitate perfectă pentru a te relaxa la început de sesiune.”

„Atmosfera chill a conferit mediul perfect de a sta și medita asupra întrebărilor, care deși păreau simple, nu ni le punem prea des, implicit a fost necesar un timp de gândire. Și trebuie să recunosc că m-au lăsat reflectând asupra răspunsurilor.”

 „Mi s-a părut un eveniment inedit și folositor. Gazdele au fost primitoare, atmosfera frumoasă și activitățile distractive, dar cu conținut serios. Voi reveni cu siguranță!”

„A fost o experiență foarte placută și revelatoare Cred că orice inițiativă care ne face să fim atenți la cine suntem , ce simțim și care sunt lucrurile importante pentru noi e extrem de valoroasă, pentru că facem acest lucru tot mai rar. Cafeneua a reușit să creeze un astfel de context pentru cei care i-am trecut pragul!”

Dacă ați fost la Cafeneaua Centrul Minții, scrieți-ne impresiile voastre în comentarii! Iar dacă nu ați ajuns sâmbătă, ce spuneți, v-am convins să nu ratați ediția viitoare?

Mai multe fotografii de la eveniment se găsesc pe pagina noastră de Facebook, AICI. 

Material realizat de Iulia Man, voluntară Minte Forte


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu