miercuri, 27 noiembrie 2013

„Nevoile copilului meu”: Eveniment Minte Forte în colaborare cu Caritas Cluj

Pe 27 noiembrie 2013, în cadrul proiectului Centrul Minții, Asociația Minte Forte în colaborare cu Asociația Caritas Cluj au organizat al treilea episod al evenimentelor socio-educative cu tematica „Parenting: relația părinte-copil”. Evenimentele din cadrul colaborării Minte Forte și Caritas au început în luna octombrie 2013 și reprezintă startul unui parteneriat pe termen lung între cele două organizații. Întâlnire cu scop educativ au loc la sediul Caritas, fiind susținute de un specialist colaborator la Centrul Minții, iar beneficiarii sunt părinții copiilor de la Centrul de zi Caritas socio-educativ. Temele abordate până acum au fost:

§  influența negativă a anturajului,
§  minciuna,
§  comportamente agresive și
§  comportamentele opoziționiste.

Evenimentul din 27 noiembrie a fost susținut de psihologul Roxana Costache, psiholog colaborator Centrul Minții, având ca subiect de dezbatere și exercițiu tema „Nevoile copilului meu”. Psihologul a încurajat părinții să vorbească despre propriile experiențe de educare a copiilor lor, pe marginea unor teme prestabilite. Subiectele discutate au denumit efectiv nevoile unui copil în relația cu părinții lui: dragoste, acceptare, respect, onestitate, înțelegere, răbdare, corectitudine, constanță, timp, atenție, grijă, flexibilitate, independență.  Părinții au fost deschiși și au vorbit despre relația cu copiii lor, acceptând sugestiile specialistei și descoperind împreună cu ea metode pentru construirea unei relații sănătoase cu copiii lor.

Pentru că se dorește ca aceste întâlniri să aibă continuitate și utilitate pentru părinții participanți, la final, psihologul le-a cerut părinților să vină cu sugestii despre următorul subiect de dezbătut. O propunere a fost să se vorbească despre lucrurile bune pe care copiii le fac. Acestea sunt numeroase și importante, meritând mai multă atenție decât năzbâtiile lor.

Psihologul a pregătit pentru părinții participanți bilețele de luat acasă, care să le reamintească nevoile copiilor lor (cele trecute mai sus), dar și câteva soluții principale la care să apeleze în întâmpinarea și îndeplinirea acestora:
§  Petrece timp de calitate cu copilul tău!
§  Ascultă-l cu atenție, fără să îl critici sau judeci și încearcă să te pui în locul lui!
§  Ține-te de cuvânt! Fii coerent în ceea ce spui și faci! Respectă-ți cuvântul! Dacă vrei ca el să respecte regulile, mai întâi, respectă-le tu!

Următorul eveniment Centrul Minții în colaborare cu Asociația Caritas este planificat pentru luna ianuarie.

Asociația Caritas Cluj este o organizație non-profit care oferă ajutor material, medical, educativ și consiliere socială, psihologică sau juridică persoanelor aflate în nevoie, indiferent de apartenența lor religioasă sau etnică. Departamentul socio-educative, în cadrul căruia au loc evenimentele de educare, oferă servicii adresate copiilor cu vârste cuprinse între 6-14 ani şi familiilor acestora. Copiii provin din familii dezavantajate social, cu venituri mici şi cu un nivel scăzut de educaţie, de diferite confesiuni şi etnii. Asociația noastră și Departamentul socio-educativ colaborează cu scopul de a le facilita beneficiarilor Caritas accesul la ajutorul oferit de Minte Forte prin proiectul Centrul Minți, cu sprijinul psihologilor Ariadna Mancaș și Roxana Costache. Mai multe detalii despre activitatea Caritas Cluj se găsesc pe site-ul organizației: http://www.caritas-cluj.ro/.
Articol realizat de Mădălina Baroga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu