miercuri, 1 mai 2013

SSM4 la cald, Ziua 6: Recital și prelegere ”Efectele terapeutice ale muzicii”


Cea de-a șasea zi a Săptămânii Sănătății Mintale ne-a încântat cu un recital de vioară împreună cu chitară bas, pian și voce. Ca interpreți i-am audiat pe Andrada Jucan la vioară, pe Florentin Mărgineanu la chitară bas și pe Dana Caraiman la pian, iar Rodica Balteș ne-a bucurat cu vocea sa.

Dincolo de faptul că d-na Rodica Balteș este solist vocal la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, aceasta este și psiholog. Ea ne-a vorbit despre efectele terapeutice ale muzicii, trecând în revistă studiile de specialitate relevante realizate pe această temă. Astfel, am aflat despre Efectul Mozart care constă într-o serie de modificări pe care muzica compusă de Wolfgang Amadeus Mozart le induce asupra proceselor psihice cum ar fi capacitatea de învățare, atenția și memoria. Studiile arată că această muzică îmbunătățește aceste funcții, însă mecanismul prin care realizează acest lucru nu este pe deplin elucidat. Am învățat și cum ne putem crește, prin intermediul muzicii baroce (Bach, Telemann, Handel), ritmul de activitate cicilică, între 8 și 12 cicli pe secundă. Cum acest lucru se întâmplă numai în cazul geniilor, a fost un pont foarte bun pentru momentele în care avem de învățat.

Fiecare interpret ne-a bucurat auzul și sufletul cu o serie de trei melodii, în ambianța cafenelei Piano Cazola. Pe programul recitalului s-au aflat Beethoven, Schubert, Grieg și di Capua, dar și cântece din repertoriul universal.


Mai multe fotografii veți găsi pe pagina noastră de Facebook aici.
Material realizat de Ioana Nechifor

Update: Interesul presei pentru eveniment nu a lipsit, a se vedea „Cluj: Conferinţă cu tema „Efectele terapeutice ale muzicii”, în cadrul „Săptămânii sănătăţii mintale”, Agenția Națională de Presă AGERPRES, 27 aprilie 2013 sau „Conferinţa cu tema “Efectele terapeutice ale muzicii”, în cadrul “Săptămînii sănătăţii mintale””, Ziarul Făclia, 27 aprilie 2013.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu