miercuri, 1 mai 2013

SSM4 la cald: Ziua 7, „Omul și cercul” cu Teatrul Liber Imago



În încheierea seriei „SSM4 la cald”, vă invităm să citiți un material mai personal scris de voluntara noastră Cristina Vâjâean despre ultima activitate din cadrul Săptămănii Sănătății Mintale: piesa de teatru „Omul și cercul” de duminică, 27 aprilie, în interpretarea actorilor Teatrului Liber Imago.


Omul şi cercul

Într-o duminică de primă VARĂ, am ales să îmi petrec după-masa la o piesa de teatru organizată în cadrul Săptămânii Sănătăţii Mintale IV. Am pornit de acasă cu puţină nedumerire cu privire la locaţie, întrucât internetul uneori nu ne este de mare folos. Într-un final am ajuns la Casa Tranzit, după câteva telefoane şi străduţe lăturalnice. În curte multă lume, în sală o răcoare bine meritată, din spate o muzică ce prevestea ce se v-a întâmpla în piesă.

„Omul şi cercul” pe afişul evenimentului.... pe drum mă tot gândeam la ce poate să însemne asta, ce este un cerc şi ce caută un om alături. A urmat ca Teatrul Liber Imago să ne spună mai multe despre semnificaţia acestor cuvinte, într-o piesă de teatru în care i-am avut ca actori pe Elena Taragan, Andrei Alb, Cristina Chirnogea, Nicoleta Poenar, Loredana Dan, Sabin Badea, Valeriu Nichitean şi Ioana Bălan, iar la tehnic pe Băla Floriş şi Sabin Badea, textele fiind scrise de Matei Vişniec. 

Am aşteptat 15 minute să intrăm în sala care, prin oamenii ce îi calcă pragul, ne-a trezit emoţii şi gânduri despre care probabil mulţi dintre noi am uitat că există, că sunt acolo şi aşteaptă momentul în care să tresară la suprafaţă.

Au fost diverse scene pe care fiecare dintre noi le-am interpretat prin prisma propriilor gânduri; actorii au interacţionat cu spectatorii curioşi lăsaţi pradă unei „spălări de creiere” atât de necesară uneori. Printre scene s-au numărat titluri precum: „Spălătorul de creiere”, „O cafea lungă cu lapte şi un pahar cu apă”, „Depanatorul”, „Memoriile unui turnător”, „Ultimele cuvinte ale morţilor”, „Omul cu oglinda” sau „Omul din cercuri”; texte, după cum spuneam, scrise de Matei Vişniec pe care îl recomand cu drag. 

Finalul scenei „Omul şi Cercul” ne-a îndemnat să nu ne trasăm cercuri în jurul nostru, deoarece s-ar putea să rămânem captivi în propria cuşcă. Am luat în geantă replica aceasta ca să mă gândesc la ea în momentele de linişte şi de asemenea să pot să o transmit mai departe celor cu care mă întâlnesc.

Pentru a afla mai multe despre emoţiile trezite în fiecare dintre noi am rugat spectatorii să ne dezvăluie puţin din ceea ce au trăit, însă în urma discuţiei ne-am dat seama că fiecare dintre noi are propria realitate prin care interpretează evenimentele din jur. Pentru mine cercul trasat în jurul meu are o semnificaţie, pentru tine poate avea cu totul altă valoare. Emoţia mea poate fi şi emoţia ta, însă trăirea subiectivă e a fiecăruia. Înainte de a pleca acasă fiecare cu gândul său, mulţi dintre noi am împărtăşit în cercuri mici cele trăite şi ne-am adus aminte de alte lucrări celebre care ne-au trezit emoţii asemănătoare, emoții pe care care se pare că le trăieşti uneori doar în afara cotidianului.
 
Printre alte momente plăcute, am zâmbit atunci când Dumitriţa Simion, coordonatoarea Minte Forte, a fost răsplătită cu drag cu o floare pentru organizarea evenimentelor din această săptămână, iar plecând de la acest moment mi-am adus aminte de faptul că cele mai frumoase lucruri „vin în cutiuţe mici”.”


Mai multe fotografii veți găsi pe pagina noastră de Facebook aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu