marți, 30 aprilie 2013

SSM4 la cald, Ziua 5: Biblioteca Vie

Săptămâna Sănătății Mintale a continuat vineri, 26 aprilie, cu un eveniment ieșit din comun: Biblioteca Vie. Minte Forte a invitat nouă persoane care s-au confruntat cu probleme psihologice să devină ”cărți vii” pentru câteva ore. Acești oameni extrem de curajoși au acceptat să povestească celor care îi ”împrumutau” pentru intervale de câte 15 minute despre obstacolele pe care le-au depășit. Între ele atacuri de panică, depresie, dependența de substanțe, dar și divorț după decenii de căsnicie sau revenirea după o dezamăgire în dragoste.
Poate părea șocant, însă tocmai în asta a constat și succesul evenimentului: stând de vorbă cu un fost dependent de droguri deschis să îți răspundă la absolut toate întrebările (”să fie clar de la început: nu există tabuuri”, ne-a spus el), ajungi să te debarasezi de prejudecăți...instant! La fel atunci când o persoană sensibilă și caldă îți spune povestea ei și te obligă să renunți la eticheta negativă aplicată ”depresivului”. Tocmai fața umană pe care aceste ”cărți” generoase au reușit să o dea unor probleme pe care mulți dintre noi le credeam îndepărtate sau de neînțeles a fost cel mai mare câștig al fiecăruia dintre participanți. Iar faptul că după eveniment ne-am bucurat de o bere sau un pahar de vin împreună cu cărțile noastre nu a făcut decât să ne întărească impresia că ni s-au deschis ochii, dar și că ne-am făcut noi și buni prieteni.

După cum veți observa în pozele de la eveniment, din care puteți vedea mai multe pe pagina noastră de Facebook aici, nici că se putea o locație mai potrivită decât biblioteca Centrului British Council Cluj. Le mulțumim pe această cale pentru sprijin!
Material realizat de S.Ș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu