miercuri, 24 aprilie 2013

SSM4 la cald, Ziua 2: ”Insomnia și alte probleme de somn” cu Bogdan Voinescu

Prelegerile au continuat și în cea de-a doua zi a zi a Săptămânii Sănătății Mintale, ediția 2013, cu prezentarea medicului psihiatru Bogdan Voinescu* intitulată ”Insomnia și alte probleme de somn”. Cei prezenți au aflat mai întâi ce este somnul, apoi ce se întâmplă, mai exact, în timpul somnului. D-l Voinescu a diferențiat între cele patru stadii ale somnului: de la somnolența de tranziție și somnul superficial la somnul profund și somnul REM. El a vorbit atât despre funcțiile somnului (de refacere, conservarea energiei, în invățarea de lucruri noi, repetarea lucrurilor deja învățate sau în uitare), cât și despre efectele privării de somn. Cele din urmă includ scăderea capacității intelectuale, a atenției, a memoriei, dezorientare și chiar halucinații sau paranoia, dar și efecte pe termen lung asupra aparatului cardio-vascular, a sistemului imunitar, a capacității de a reacționa și a ne coordona mișcările fine.
D-l Voinescu a diferențiat apoi tulburările de somn între dissomnii (legate de cât, cum și când dormim) și parasomnii (comportamente anormale în somn precum somnambulism, paralizia în somn sau teroarea nocturnă).  Între dissomnii, cea mai frecventă este insomnia, iar d-l Voinescu a explicat publicului cum să o diferențiem ca tulburare și nu ca simplu simptom, cum se distinge insomnia primară de cea secundară, asociată altor tulburări psihiatrice sau medicale, precum și care este procesul de evaluare pentru a se stabili diagnosticul de insomnie. Cei prezenți au putut astfel afla că insomnia este al doilea cel mai frecvent motiv de prezentare la medic după durere sau că în alte țări există deja așa-zisul ”tehnician de somn”, care citește polisomnografii și ajută la diagnosticarea tulburărilor de somn. Nu în ultimul rând, d-l Voinescu a detaliat metodele aplicate în tratamentul psihologic al insomniilor, trecând de la igiena somnului la metode de restricție a somnului și controlul stimulilor și adăugând terapia cognitivă. Am aflat astfel că somnul nu este o activitate voluntară și că nu putem, astfel, încerca să adormim. Ce putem însă face e să înțelegem cauzele insomniei și să luăm măsurile necesare dar realiste pentru a le înlătura.
Întrebările din public au fost numeroase. Ele au atins subiecte precum eficiența tratamentelor naturiste în insomnii, tulburările de somn la copii și tratamentele disponibile, ideea de snooze când ne amânăm trezirea la intervale mici de timp, mișcările în timpul somnului, revenirea la somnul normal după consumarea de medicamente contra insomniei sau impactul tehnicilor de relaxare efectuate înainte de somn sau în timpul zilei. D-l Voinescu a răspuns cu deschidere la toate interpelările, însă ne-a reamintit tuturor că studiul somnului este o știință tânără și că rămân încă foarte multe necunoscute în acest domeniu.
* Bogdan Voinescu este medic psihiatru și psihoterapeut în terapia cognitiv-comportamentală și, din 2012, lector în psihiatrie la Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Mai multe informații despre somn, insomnie și tratamentul ei, dar și opțiuni de înrolare în studii de cercetare a somnului și diagnostic la domiciuliu se pot găsi pe site-ul ”Specialistul în insomnie” la adresa http://nesomn.eu/.

Mai multe fotografii se găsesc pe pagina noastră de Facebook aici.
Material realizat de S.Ș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu