marți, 23 aprilie 2013

SSM4 la cald, Ziua 1: "Cum putem învinge timiditatea?” cu Cristian Erdei

Prima zi a Săptămânii Sănătății Mintale, ediția a IV-a, a adus și prima prezentare sau, după spusele vorbitorului, psihoterapeutul Cristian Erdei*, primul dialog cu publicul clujean. Tema discuției a fost ”Cum putem învinge timiditatea?”, iar Cristi a reușit să explice celor prezenți ce înseamnă fobia socială, ce simptome prezintă ea și cum se diferențiază de alte afecțiuni pornind de la exemple concrete. El a reușit să explice care sunt factorii de risc din copilărie care pot predispune o persoană la dezvoltarea unei astfel de fobii (critici constante în familie, părinți hiperprotectivi, atenția sporită acordată părerii celor din jur), dar și mecanismul de formare a gândurilor ce stau la baza fobiei sociale. Prezentarea nu a evitat însă subiectul tratamentului, Cristi punând accentul nu pe medicamentație – care e doar un compromis ce nu tratează problema – ci pe psihoterapie. Un training de abilități sociale, în care tehnica de video feedback să fie centrală, ne-a explicat el, va permite fobicului să își observe propriul comportament și să îl schimbe. Cristi ne-a învățat de asemenea cum comunicarea asertivă cu cei ce suferă de fobii sociale și nu numai va scădea riscul supărărilor, chiar dacă nu îl va înlătura complet.
Întrebările publicului s-au întrețesut cu prezentarea și au atins subiecte variate. Cei prezenți au dorit să afle despre ajutorul ce poate fi acordat în cazul persoanelor ce au suferit o traumă, despre impactul defectelor proprii văzute prin ochii altora, despre rolul suportului social pentru fobicul social și metode de a-l ajuta, despre explicațiile ce pot veni dinspre teoria evoluționistă în privința fobiilor sociale, dar și despre ce înseamnă ”normalitatea” și care sunt emoțiile pe care e bine să le avem în prezența altora. Cristi ne-a explicat cum să navigăm între nevoia de a da încurajări realiste și cea de a fi fermi atunci când avem de-a face cu o persoană ce suferă de fobie socială. În același timp și pentru a încheia pe un ton optimist caracteristic, el ne-a reamintit că prea adeseori reacționăm în fața necunoscutului cu anxietate, când am putea să o facem și cu curiozitate și dorință de autocunoaștere J
*Cristian Erdei este psihoterapeut și moderatorul emisiunii S.O.S. Terapeutul de Serviciu difuzată de luni până joi de la ora 22:00 pe Look TV.

Mai multe fotografii se găsesc pe pagina noastră de Facebook aici.
Material realizat de S.Ș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu