vineri, 26 aprilie 2013

SSM4 la cald, Ziua 4: ”Depresia și suicidul” cu Doina Cosman


Ziua a patra a Săptămânii Sănătății Mintale a adus în prim plan ”Depresia și suicidul”, în cadrul prezentării d-nei medic psihiatru Doina Cosman*. Prelegerea a adus în prim plan cifrele îngrijorătoare ale riscul suicidului și legătura sa cu problemele de sănătate mintală. D-na Cosman a trecut în revistă criteriile utilizate în evaluarea acestui risc, dar și factorii demografici (mai răspândit la bărbați, la cei sub 20 de ani și de vârsta a treia, la cei izolați social, necăsătoriți, divorțați sau separați și la cei cu suport social slab), factorii clinici (istoricul și severitatea tentativelor anterioare, istoricul familial, abuzul de substanțe și altele) și trăsăturile de temperament (personalitatea borderline sau cea anti-socială) ce cresc riscul de suicid. D-na medic psihiatru ne-a vorbit și despre predictorii pe termen scurt ai riscului de sinucidere și despre scalele psihiatrice utilizate în evaluarea sa. Am învățat de la dânsa despre principiile de tratament și management a episodului depresiv major cu risc de suicid: stabilirea de scopuri terapeutice clare, evaluarea și tratarea comorbiditaților, evaluarea riscului suicidal și, concomitent, stabilirea unei alianțe terapeutice strânse. Ni s-a explicat de asemenea cum diferă mijloacele de intervenție în faza acută (primele 6-12 săptămâni) de cele în cea de menținere (6 luni sau chiar mai mult) și despre rolul psihoeducației și al psihoterapiei in aceasta. 


Punctul central al prezentării a fost însă filmul ”Salvând vieți în România”. Filmul a prezentat patru povești reale ale unor persoane cu gânduri sau tentative de suicid care au apelat în trecut la linia telefonică a Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS), dar și date statistice despre rata sinuciderilor în România. În cuvintele naratorului filmului, întrebarea care ne ghidează atunci când vorbim despre sinucidere este ”De ce unii se sinucid iar unii nu? Putem pune pur si simplu pecetea unei boli?” Din mărturiile cutremurătoare incluse în film:
”Ceea ce era singurătate la început devine o sugrumare care nu te mai lasă să dormi...”
”...nu mai era nevoie de mine”
”...o oboseală covârșitoare”
”...nu mai aveam nici un rost pe pământul acesta”
”...nu sunt bun de nimic, pentru nimeni”
”Moartea lui însemna și moartea mea.”
”Mi-a spus să termin odată cu prostiile. Dar pentru mine nu erau prostii.”
”Chipurile mele trecute refuzau chipul meu prezent.”


Publicul a reacționat atât la film, cât și la invitația d-nei Cosman de a se alătura voluntarilor ARPS ce urmează să fie instruiți pentru linia telefonica anti-suicid (apelul la recrutări e inclus mai jos). Cei prezenți au dorit să afle despre experiența anterioară cu o astfel de linie telefonică și cazurile avute, dar și cum trebuie acționat în cazul unei persoane în criză, despre creșterea riscului suicidului conexă cu anumite medicamente, despre munca de prevenție depusă de ARPS în cazul copiilor și adolescenților, despre cursurile de instruire disponibile la Universitatea de Medicină și Farmacie în domeniul prevenției sinuciderii, precum și despre suicidul la vârstnici și posibilitatea sinuciderii pasive la bolnavii imobilizați la pat.

În loc de încheiere, vom lăsa una din mărturiile incluse în film să vorbească:

”Dacă ceva nu e bine cu dumneavoastră, nu vă retrageți în vizuină, vorbiți, unii știu să asculte. Și încă ceva: dacă treceți prin infern, nu vă opriți acolo.”

* Doamna Profesor Dr. Doina Cosman este medic psihiatru, profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj și Președintele Alianței Române de Prevenție a Suicidului (ARPS). ARPS recrutează voluntari pentru linia telefonică anti-suicid până la 30 aprilie 2013:
Se cauta voluntari pentru participarea la proiectul "La un apel distanta de speranta" - Telefon Verde Antisuicid, pentru zona judetului Cluj! Cei interesati pot trimite un CV si o scurta scrisoare de intentie pe adresa arps@antisuicid.com. Cei selectati vor participa la un program de training al voluntarilor. Inscrierile se fac pana in data de 30 aprilie.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook a ARPS.


Mai multe fotografii veți găsi pe pagina noastră de Facebook aici.
Material realizat de S.Ș.

2 comentarii: