luni, 6 aprilie 2015

SSM6, Ziua 5 - Cum susții o persoană cu o boală cronică?, lector univ. dr. Ramona Moldovan


Vineri, 03.04, ne-am întâlnit cu lector univ. dr. Ramona Moldovan pentru a vorbi despre boli cronice și moduri în care putem ajuta pe cineva drag afectat de o astfel de boală. Aceasta a fost ultima dintre cele patru prelegeri organizate în cadrul Săptămânii Sănătății Mentale, ediția a 6-a, de Minte Forte.
Ce sunt bolile cronice? Bolile cronice sunt afecțiuni de durată, care au o evoluție lentă și de regulă nu pot fi prevenite sau vindecate și  nu se remit de la sine. Acestea au impact major atât la nivel economic, cât și social și psihologic, fiind cauza a 63% din numărul total de decese. Exemple de boli cronice sunt: afecțiuni cardiovasculare, cancer, diabet, afecțiuni respiratorii, tulburări mentale severe, afecțiuni genetice, obozitate, artrită etc.
Teoretic, oricine este la risc pentru o boală cronică,  însă există o serie de factori pe care îi putem preveni sau modifica: sedentarismul, fumatul, dieta inadecvată, consumul abuziv de alcool, consumul excesiv de sare, obezitatea.
În continuare, Ramona Moldovan ne-a sfătuit ce putem face pentru a gestiona o boală cronică, fie că noi suntem cei care suferim de ea, sau cineva apropiat:
1.      să gestionăn frustrarea, oboseala, durerea, izolarea. Există multe boli cronice în care durerea nu trece, și de multe ori trebuie să învățăm să coexistăm cu ele, rămânând funcționali.
2.      să facem exerciții fizice pentru menținerea și îmbunătățirea rezistenței, flexibilității
3.      să păstrăm aderența la tratament (fie el medicamentos sau prescripții în legătură cu schimbarea stilului de viață) – trebuie să ne asumăm faptul că tratamentul este pe termen lung sau foarte lung.
4.      să existe o comunicare eficientă cu familia, prietenii sau profesioniștii, chiar dacă persoana bolnavă „nu vrea să deranjeze” sau îi este rușine
5.      să respectăm un plan nutrițional adecvat
6.      să evaluăm tratamente noi și să fie sprijinit în luarea deciziilor.

Ramona Moldovan ne-a propus să ne gândim la întrebarea:
Cum putem să avem o imagine pozitivă asupra vieţii noastre şi să fim fericiți ştiind că viaţa noastră este sever și iremediabil afectată şi urmează (mai devreme sau mai târziu) să se sfârşească?
Răspunsul este: Chiar dacă nu mai putem face nimic, putem fi fericiți.
Cum?
În primul rând, știm ce regrete au oamenii cel mai adesea în fața morții (Bronnie Ware – „Cele mai mari regrete ale persoanelor aflate în pragul morții”), așa că putem trăi în așa fel încât să avem cât mai puține:
  1. Aş fi vrut să am avut curajul să duc o viaţă conform propriilor mele convingeri, nu ale altora.
  2. Aş fi vrut să nu lucrez atât de mult.
  3. Aş fi vrut să am curajul să exprim ce gândesc şi ce simt.
  4. Aş fi vrut să petrec mai mult timp cu prietenii mei.
  5. Aş fi vrut să îmi dau voie să fiu mai fericit. 
În al doilea rând, putem avea grijă de noi, atât fizic, cât și psihologic: să nu exagerăm cu alcoolul sau fumatul, să avem un stil de viață sănătos. Apoi, să investim cât mai mult în relații calde și apropiate cu oamenii importanți din viața noastră: studiile arată că oamenii care au relaţii calde (cu părinţii, partenerii de viaţă) tind să fie mai sănătoşi fizic şi mental, să câştige mai mulţi bani, să fie mai performanţi sau mai satisfăcuţi profesional şi să fie mai fericiţi în general.
Prin urmare, dacă este să alegem niște principii prin care să avem grijă de viața noastră, acestea a fi:

1.      Dragostea este cheia pentru o viață fericită,
2.      Relațiile sunt esențiale,
3.      Banii și puterea nu sunt suficiente pentru a fi fericiti,
4.      Indiferent de startul pe care îl avem în viaţă sau de situațiile cu care ne confruntăm, cu toţii putem deveni mai fericiţi,
5.      Modul în care facem faţă situaţiilor cu care ne confruntăm este esenţial.
La final, psihologul Ramona Moldovan ne-a lăsat cu o listă de lucruri pe care le putem face pentru a fi mai fericiți:
        Relaţiile
        Spiritualitate
        Acte de bunătate
        Cultivarea speranței și optimismului
        Recunoștința
        Reglarea emoțiilor
        Calitatea vieții 
        Dorința de a avea o viață lungă
        O viață cu sens și semnificație

 

Articol realizat de Claudia Găgeanu, voluntar Minte Forte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu