joi, 20 februarie 2014

Centrul Minții - Eveniment: Single nu înseamnă singur

„Single nu înseamnă singur” a fost subiectul principal al evenimentului cu același titlu, organizat de Asociația Minte Forte sâmbătă, 15 februarie 2014, la Cinema Mărăști.
Evenimentul a fost parte a proiectului Centrul Minții și a avut-o ca moderatoare pe Alexandra Georgescu, absolventă de studii în domeniul psihologiei și coordonatoarea proiectului Ateliere de dezvoltare personală în cadrul Minte Forte. Compusă din două părți, activitatea a urmărit: să accentueze diferența dintre „a nu fi într-o relație” (a fi single) și „a fi singur”, cum ne influențează societatea în alegerea statutului marital și cât de important este să raționalizăm că alegerile în acest sens trebuie luate individual.
Prima parte a evenimentului a constat în vizionarea filmului 500 Days of Summer (500 de zile cu Summer) în sala cinematografului din Mărăști.
În a doua parte a avut loc o discuție despre relații pornind de la film.  Participanții s-au implicat în dialog cu impresii și învățăminte obținute din experiențe proprii. Au împărtășit tuturor lucrurile pe care le-au învățat în timp despre relații, despre influența celor din jur asupra propriilor decizii și cum au reușit să gestioneze unele situații cu care s-au confruntat la un moment dat.


Printre lucrurile de reținut au fost și următoarele:
Poveștile pe care le auzim sau le vedem în copilărie influențează percepția noastră despre viață și despre relațiile interumane. Ele ne învață deseori să fim pozitivi, ceea ce este un lucru bun. 
De reținut! Să fim pozitivi, dar și realiști!
Emoțiile ne influențează comportamentul față de persoanele cu care interacționăm. 
De reținut! Să încercăm să fim cât mai naturali în interacțiunile cu ceilalți pentru a nu duce la.....
....suprainterpretări și auto-completări – este ceea ce face mintea noastră atunci când lipsește o parte din informația pe care o receptăm de la ceilalți.            
De reținut! Atunci când nu suntem siguri de mesaj, este bine să cerem un feedback verbal din partea celuilalt și nu să completăm cu „cititul printre rânduri”.
Fiecare om are dreptul să-și urmeze propriul scop în viață, independent de presiunile societății. 
De reținut! Deciziile pe care le luăm individual sunt sănătoase, atât timp cât nu sunt rezultatul unei temeri proprii.
O relație, indiferent de natura ei, este între două persoane și rezultă într-o negociere constructivă între acestea. 
De reținut! Implicarea într-o relație a persoanelor din afara ei ne poate conduce la confuzie cu privire la ce ne dorim de la acea relație.
Așteptările pe care le avem de la viață se confruntă cu ceea ce primim de fapt. 
De reținut! Este important să analizăm evenimentele realist.
Este bine să avem alături o persoană care să ne împărtășească viziunea despre viață, scopul și care, în același timp, să ne completeze, să ne motiveze și echilibreze. 
De reținut! Într-o relație, individualitatea persoanelor din interiorul ei trebuie păstrată.


Concluziile serii și discuției au fost: fericirea nu depinde decât de propria persoană și nu este o tragedie faptul că certitudinile și așteptările nu ne sunt îndeplinite. Important este să decidem pentru fericirea noastră, fără să ne fie teamă despre ce va spune societatea. 
Mulțumim participanților, mulțumim Alexandra Georgescu, mulțumim Cinema Mărăști, mulțumim partenerilor media!



articol realizat de Mădălina Baroga - voluntar Minte Forte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu