miercuri, 5 noiembrie 2014

Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi: Seară Societală – „Asociaţia Minte Forte se prezintă”

Cu ocazia serilor societale organizate de Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi (BSD) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, ne-am pregătit să facem o primă impresie unor oameni despre care nu ştiam decât că sprijină prin acţiunile lor, studenţii cu dizabilităţi şi că doresc să cunoască mai bine Organizaţia Minte Forte.Foto credit: BSD
Astfel, într-o seară de început de noiembrie, voluntarii BSD au avut ocazia să afle misiunea şi valorile organizaţiei noastre, precum şi detalii despre proiectele prezente şi viitoare ale Minte Forte. Am avut parte de o primire caldă, într-o atmosferă de sărbătoare în care Răducu, un voluntar al BSD, se bucura să-şi sărbătorească ziua de naştere împreună cu noi. Informaţiile atent pregătite din prezentarea noastră în PowerPoint s-au transformat curând în discuţii deschise despre cum ne raportăm, ca societate şi ca indivizi, la sănătatea și bolile mintale.

În prima parte a serii, voluntarii BSD au cunoscut proiectele Organizaţiei Minte Forte. Proiecte precum: Centrul Minţii, Săptămâna Sănătăţii Mintale, Şcoli fără Ziduri sau Oameni printre Oameni au stârnit curiozitatea şi interesul participanţilor.

În a doua parte a serii, am avut cu toţii prilejul să participăm la o scurtă meditaţie de relaxare, sub îndrumarea colegei noastre, Ariadna Mâncaş. Exerciţiul de meditaţie a fost folosit spre a exemplifica activitățile pe care le pot întâlni participanţii la grupurile de terapie din cadrul proiectului nostru Centrul Minţii. Meditaţia Grădinii (căci aşa s-a intitulat exerciţiul) ne-a făcut să ajungem cu gândul pe tărâmuri de vis, ne-a relaxat după o zi de muncă şi ne-a pregătit minţile pentru discuţia ce avea să încheie vizita noastră la sediul BSD.

Spre finalul serii, membrii BSD au completat un chestionar cu privire la sănătatea mintală şi modul în care aceasta este percepută în societate. Ulterior, am discutat împreună răspunsurile la întrebările pe această temă. Am identificat o parte din motivele pentru care oamenii refuză în continuare să accepte persoanele care suferă de o boală mintală şi am aflat idei despre teme de interes pentru viitoarele ateliere organizate de Minte Forte. Un interes deosebit a fost manifestat şi faţă de pliantele Minte Forte conţinând informaţii utile despre cum să depăşeşti frica sau depresia ori cum să ai o relaţie de cuplu sănătoasă. De asemenea, ne-am bucurat să-i ajutăm pe cei prezenţi să aleagă semne de carte cu mesaje puternice de încurajare a sănătăţii mintale.

Nu ne-am încheiat vizita la sediul BSD fără a face un schimb de invitaţii la următoarele evenimente ale Minte Forte, respectiv BSD. Ne-am bucurat să aflăm că activitatea BSD continuă cu seri de poezie şi discuţii de interes pentru studenţii UBB cu dizabilităţi.

Organizaţia Minte Forte doreşte să mulţumească Biroului pentru Studenţi cu Dizabilităţi pentru ocazia dată de a-şi prezenta valorile şi proiectele. Vă mulţumim pentru interesul faţă de activitatea noastră şi pentru căldura de a ne primi în sediul vostru. Vă apreciem eforturile de a sprijini studenţii cu dizabilităţi ai UBB şi vă susţinem cu drag viitoarele acţiuni!Biroul pentru Studenţi cu Dizabilităţi poate fi găsit la parterul Căminului III din Complexul Studenţesc Haşdeu. Informaţii despre activitatea acestui birou găsiţi accesând website-ul: http://centre.ubbcluj.ro/bsd/en/ sau pe pagina de Facebook:  https://www.facebook.com/pages/Biroul-pentru-Studen%C8%9Bi-cu-Dizabilit%C4%83%C8%9Bi/255420914659840?fref=ts .

Material realizat de Simona Țiplea, voluntară Minte Forte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu