sâmbătă, 22 martie 2014

Săptămâna de Conștientizare a Creierului

10-16 martie 2014
Cluj-Napoca

În perioada 10-16 martie 2014 a avut loc cea de-a nouăsprezecea ediție a Săptămânii de Conștientizare a Creierului - Brain Awareness Week (BAW), sărbătorită anual la nivel mondial. Acest eveniment are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare publică asupra progresului și a beneficiilor privind cercetarea asupra creierului.
Evenimentul a fost organizat de Platforma SkyRA de Imagistică Avansată – RMNf/EEG – în Neuroștiințele Cognitive Clinice din cadrul International Institute for the Advanced Studies of Psychoterapy and Applied Mental Health, „spin-off” academic al Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie, Universitatea Babeș-Bolyai în colaborare cu organizația pentru promovarea sănătății mintale, Minte Forte. Sprijinul financiar vine din partea The Dana Foundation și The European Dana Alliance for the Brain prin Federation of European Neurosciences Societies.
Timp de o săptămână clujenii au avut parte de o un eveniment în care s-au regăsit prelegeri și cursuri deschise suținute de profesori și lectori universitari, precum și de practicieni în domeniu, din cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie. Fiecare prelegere a fost urmată de o proiecție de film documentar. Cursul care a deschis „Săptămâna de conștientizare a creierului” i-a aparținut Prof. univ. Dr. Daniel David având ca subiect „Neuroștiințe și psihopatologie”. Prelegerea a prezentat ultimele descoperiri științitifice ce creează o punte de legătură între realitatea fizică și realitatea psihologică, dar nu în relația cauză-efect, ci ca două forme ale aceleiași realități interpretate diferit.
„Can neuroimaging help us understand psychopathology?”, prelegere susținută de Dr. Claudio Gentili din cadrul Universității din Pisa, Italia, a închis seria cursurilor din cadrul săptămânii dedicate cercetării creierului. Celelalte teme și susținători ai prelegerilor de la această ediție au fost:
·         „Importanța cercetării creierului” - Lector univ. Dr. Ioana Cristea.
·         Mituri despre creier” - Conferențiar univ. Dr. Andrei Miu.
·         „Somnul – scurtă introducere” - Lector univ. Dr. Bogdan Voinescu.
Pe lângă prelegeri și cursuri, clujenii au avut ocazia de a participa la demonstrații RMN realizate pe platformele de cercetare din cadrul Institutului de Psihiatrie și la două ateliere practice. Primul atelier a fost susținut de Dr. Ioana Podină cu tema „Legătura minte-corp: tehnici de biofeedback”, unde participanții au descoperit tehnici de relaxare și control al stresul, precum și metode de intensificare a concentrării. În cadrul atelierului „Cum să-ți menții creierul sănătos”, Lect. univ. Dr. Cristina Mogoașe a propus spre discuție și dezbatere modalitățile de a menține flexibilitatea și implicit sănătatea creierului, prin antrenarea acestuia, „brain fitness”, cu ajutorul exercițiilor și a jocurilor ce îmbunătățesc abilitățile mentale. De reținut este importanța activității fizice cardio-respiratorie și a activităților sociale, precum și un somn sănătos.
Un alt moment interesant în cadrul „Săptămânii de conștientizare a creierului” a constat în vizionarea de filme documentare. Această viață emoțională (This Emotional Life, SUA, 2010), Cum funcționează creierul (How Does Brain Work, SUA, 2011), Ce sunt visele (What Are Dreams, SUA, 2010) și filmul artistic Iubire (Amour, Franța, 2012) au încheiat câte o seară de prelegere.

Organizatorii evenimentului au oferit și activități educaționale cu tema „Ce este creierul?” în școlile partenere. La acestea și-au adus contribuția Conferențiar univ. Dr. Anca Dobrean și Lector univ. Dr. Oana David. De asemenea, pe tot parcursul Săptămânii, voluntarii Institutului și ai organizației Minte Forte au fost prezenți la un stand pe Bulevardul Eroilor, unde au distribuit pliante informative.
Mulțumim Casei de Cultură a Studenților, Librăriei Cărturești și Cinema Mărăști pentru găzduirea evenimentului și partenerilor media.
Mulțumim voluntarilor Minte Forte, Asociației Studenților Psihologi din România și tuturor participanților.


Fotografii de la Săptămâna de Conștientizare a Creierului se găsesc pe pagina de Facebook Minte Forte.
Articol realizat de Andreia Iacob, voluntar Asociația Minte Forte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu