luni, 24 martie 2014

Efectele avortului

Cel mai recent eveniment din cadrul proiectului Centrul Minții a avut loc luni, 17 martie 2014, având ca subiect efectele avortului. Organizația Minte Forte, în colaborare cu Clinica Pro Vita i-au găzduit în sala Cazino din Parcul Central pe vorbitorii Dr. Loredana Lar, medic psihiatru și Dr. David Ilie, medic pediatru. 
Avortul este încă un subiect controversat. De aceea, cercetătorii studiază, din punct de vedere științific, potențialele efecte ale avortului asupra sănătății mintale a femeii.
Unul dintre cele mai importante lucruri de reținut este faptul că avortul nu reprezintă un eveniment resimțit în același mod de toate femeile. Pe lângă diferențele legate de contextul personal, social, economic și cultural, se ține cont și de faptul că femeile decid să facă avort din motive diferite, în momente diferite ale gestației și prin proceduri medicale diferite. Astfel și efectele psihologice resimțite după avort variază de la femeie la femeie.
Ambivalența este prezentă într-o mare măsură în cadrul acestui eveniment de viață, ceea ce înseamnă că o să fie prezent un amestec de emoții pozitive și negative. Majoritatea femeilor care termină o sarcină nedorită printr-un avort nu resimt probleme de sănătate mintală. Unele femei se simt încrezătoare cu decizia luată, altele se pot simți triste, vinovate, pot simți durere și sentimente de pierdere. O parte, pot suferi de probleme psihologice clinice, precum depresia sau anxietatea. (Notă: atunci când avortul este perceput de femeie ca reprezentând o traumă severă, se poate ca aceasta să aibă simptome ale Tuburării de Stres Post Traumatic - PTSD).
Termenul de Sindrom Post Avort (PAS) se referă la simptomele pe care unele femei le-ar putea resimți după avort. De reținut că PAS nu este recunoscut ca fiind un diagnostic în Manualul de Diagnostic și Statistică a Tulburărilor Mentale (DSM)  al Asociației Americane de Psihiatrie.
Efectele psihologice pe care o femeie le resimte după avort depind de o multitudine de factori. O parte dintre cei care contribuie la un răspuns mai negativ s-au identificat a fi următorii:
  • Percepția stigmei sociale în legătură cu decizia avortului, ținerea secretă a întâmplării și suport social scăzut ca urmare a acestei decizii;
  • Istorie anterioară de probleme de sănătate mintală;
  • Factori de personalitate precum stimă de sine scăzută, folosirea evitării sau a negării ca strategii de a face față situației;
  • Caracteristici particulare ale sarcinii, inclusiv gradul în care femeia a dorit sarcina.
În concluzie, femeile care trec prin experiența avortului se raportează diferit la acest eveniment. Este important să recunoaștem gama largă de gânduri și emoții, atât pozitive, cât și negative, pe care acestea le pot resimți. Persoanele care vor să discute despre experiența prin care au trecut și despre însemnătatea pe care o are în viața lor, pot apela la psiholog. Într-un cadru confidențial și neutru, doctorul psiholog oferă ajutor în gestionarea unor astfel de situații.

Minte Forte este o organizație non-guvernamentală, neutră din punct de vedere politic și religios și nu are o poziție pro sau contra avort. Minte Forte dorește să vină în întâmpinarea persoanelor care sunt afectate de probleme psihologice asociate cu avortul, prin facilitarea accesului la cunoștințe de specialitate relevante și la consiliere psihologică.

Surse
Major, B., Appelbaum, M., Beckman, L., Dutton, M. A., Russo, N. F., & West, C. (2009). Abortion and mental health: Evaluating the evidence. American Psychologist64(9), 863, accesat de pe link-ul: http://www.apa.org/pubs/journals/features/amp-64-9-863.pdf

APA Task Force on Mental Health and Abortion (2008). Report of the APA Task Force on Mental Health and Abortion. Washington, DC: Author, accesat de pe link-ul: http://www.apa.org/pi/women/programs/abortion/executive-summary.pdf

Articol realizat de Iulia Man, voluntar Minte Forte



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu