marți, 13 ianuarie 2015

Activitatea de construire de parteneriate din Bray, Irlanda

Despre cum ne-am făcut parteneri (și prieteni) noi

Cu ceva timp în urmă, mai exact 27-31 martie, a avut loc activitatea de construire de parteneriate „Mind EUR Mental Health”  în Bray, Irlanda. Frumusețea unui astfel de proiect „Tineret în Acțiune” este că a adus împreună oameni din țări diferite care toți au în comun interesul crescut față de domeniul sănătății mintale.
Astfel,timp de 3 zile intense,  împreună cu alte 16 persoane din 10 țări (Irlanda, Scoția, Olanda, Franța, Italia, Slovenia, Croația, Polonia, România și Turcia) am descoperit mai multe despre noi, despre noul program Erasmus+, despre sănătatea mintală și despre pașii ce trebuie urmați în scrierea unui proiect.
Trainerii Dermot și Sanne au folosit metode vizuale, participative și de lucru în echipă pentru a implementa diferitele activități din fiecare zi. Au fost activități multe, frumoase, productive și informative, iar aici o să vă împărtășesc o mică-mică parte din ele. Am început a ne cunoaște cu ajutorul joculețelor de teambuilding, printre care și „jocul atomului” – hop-țop ne-am grupat în funcție de diferite caracteristici, observând astfel lucrurile care ne diferențiază și cele care ne aseamănă. Am învățat mai multe despre noul program Erasmus + și despre etapele scrierii unui proiect de schimburi de tineri: provocări, potențiale bariere, modalități concrete de a implica tinerii etc., pentru ca mai apoi să concepem, în echipe, programul pe zile al unui schimb de tineri. După cum era de așteptat, dat fiind faptul că fiecare dintre participanți era implicat într-o organizație care promova sănătatea mintală, am discutat despre ce ne vine în minte atunci când spunem „sănătate mintală”. Pentru a evidenția complexitatea problemelor cu care ne putem întâlni și nevoia importantă de a promova sănătatea mintală, am lucrat în grup la crearea unui personaj fictiv căruia i-am atribuit anumite trasături personale, de mediu și sociale, am definit o situație critică prin care aceasta ar putea trece, iar apoi am căutat o modalitate adaptativă de a o rezolva. Una dintre activitățile cele mai dragi mie a fost aceea de a fotografia în orașul Bray concepte care să ilustreze 5 lucruri recomandate pentru optimizarea/ menținerea sănătății mintale:
  1. Acceptă-te
  2. Conectează-te
  3. Contribuie
  4. Fi sănătos
  5. Conștentizează-ți gândurile
Folosind metoda COMPASS-ului ne-am prezentat ONG-ul, iar ceilalți și-au putut exprima compatibilitatea cu viziunea noastră și viceversa, astfel încât la sfârșitul perioadei am discutat cu persoane specifice și am făcut planuri concrete pentru viitoarele parteneriate și proiecte Erasmus +.
 Articol realizat de Iulia Man, voluntar Minte Forte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu